Świeże i aromatyczne zioła to doskonały dodatek do potraw, ceniony przede wszystkim za swoje właściwości aromatyczne. Znakomicie wzbogaca smak przygotowanych posiłków, a także podnosi ich walory zdrowotne. Zioła doskonale wspomagają bowiem trawienie, pomagają dbać o smukłą sylwetkę, a także znane są ze swoich właściwości redukujących stres. Jakie zioła warto wykorzystywać w swojej kuchni, jakie mają one właściwości oraz z jakimi potrawami najlepiej się komponują, zdradza szef kuchni Zamku Topacz.
Herbal trend to kierunek, który możemy obserwować w co najmniej kilku dziedzinach życia, chociażby w kosmetologii. Z kolei wykorzystywanie ziół w kuchni, choć znane nam od bardzo dawna, ostatnio staje się jeszcze bardziej popularne. Zioła to bowiem naturalny dodatek, który nie zawiera wzmacniaczy smaku i sztucznych aromatów, mających negatywny wpływ na nasz organizm. Dzięki świeżym ziołom potrawy nabierają wyjątkowego aromatu, są zdrowsze i smaczniejsze.
Rafał Borys, szef kuchni Zamku Topacz, zdradza, które zioła dominują w jego kuchni oraz dlaczego warto je wykorzystywać.
Szczawik zajęczy
Podobny do koniczyny szczawik ma cienkie i delikatne listki. Choć nie ma intensywnego zapachu, to jego smak jest bardzo charakterystyczny i niepowtarzalny. Ceniony jest zarówno za właściwości, które czynią go rośliną niesamowicie przydatną w kuchni, jak i z powodu swoich cech leczniczych. Pobudza bowiem trawienie i wydzielanie śliny, a zjedzenie kilku świeżych listków likwiduje zgagę i oczyszcza wątrobę. Kwaskowaty, podobny do limonki, lekko korzenny, ale nie gorzki szczawik jest doskonałym dodatkiem do sałatek, zup, a także ryb.
Tymianek
Tymianek to bez wątpienia niezastąpiona przyprawa. Stosowany jest w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, włoskiej, greckiej, a także w krajach bałkańskich. Swoich zwolenników ma również w naszym kraju. Tymianek ma ostry, ale przyjemny zapach, a potrawom nadaje wyrazistego smaku i aromatu. Doskonale komponuje się z różnego rodzaju mięsem, ale odnaleźć potrafi się także w towarzystwie deserów. Warto wiedzieć, że ma właściwości odświeżające oddech, a jego liście bogate są w witaminę K, A, C i E.
Rozmaryn
Charakterystyczny, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru – tak można opisać smak rozmarynu, który jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań. Nie może go zabraknąć między innym u boku jagnięciny, wołowiny, cielęciny, a także dziczyzny. Świetnie dopełnia również smak warzyw, na przykład szpinaku, pomidorów, czy grochu. Bardzo dobrze komponuje się z szczypiorkiem, tymiankiem, czy pietruszką. Nie możemy równie zapominać o jego właściwościach zdrowotnych – pomaga w trawieniu pokarmów, działa przeciwbólowo oraz jest cudownym środkiem odżywczym szczególnie dla serca, mózgu i układu nerwowego.
Szałwia
To bardzo popularna w kuchni włoskiej przyprawa, którą charakteryzuje wyraźny, ostry smak. Świeże liście szałwii są doskonałym dodatkiem do mięs, między innymi gęsiny, kaczki, a także ryb. Można ją również podawać w towarzystwie sałatek i makaronów. Szałwia ma także wiele właściwości zdrowotnych, często nazywana jest wręcz naturalnym antybiotykiem. Wykorzystuje się ją m.in. w leczeniu anginy, zapalenia migdałków i błony śluzowej jamy ustnej, a także chorób przyzębia.
To tylko niektóre z licznych ziół wykorzystywanych w Zamku Topacz. Aby poznać walory smakowe zarówno tych wymienionych tutaj, jak i innych aromatycznych przypraw, warto wybrać się na pyszny obiad do Restauracji Spichlerz.