Znudziły się wam wafelki i woda serwowane w klasie ekonomicznej polskiego przewoźnika LOT? Proponujemy zestawienie 5 najlepszych linii lotniczych na świecie pod względem posiłków i serwisu w pierwszych klasach. Gdyby nie zdjęcia wykonane w czasach gdy Concorde łączył Europę ze Stanami, nikt na pewno by nie wiedział, że serwowano wówczas homara w pierwszej klasie. Czasy się zmieniają i linie lotnicze dostosowują się do gustów swoich klientów, proponując kuchnie smaczną, sprawdzoną ale luksusową. W Singapore Airlines alkohole do menu wybrali światowej sławy sommelierzy, a 24 godziny przed wylotem możemy zarezerwować usługę “osobisty kucharz”, który przygotuje dla nas ulubiony posiłek, który zostanie podany na porcelanie zaprojektowanej przez francuski dom mody Givenchy.
Linie Etihad w menu à la carte, znajdziemy wiele przysmaków z kuchni bliskowschodniej – tradycyjne mezze czy pikantną arabską zupę pomidorową a nawet arabski mix grilowy ze stekami i rybami. Wszystkie te pozycje Etihad nazwało “Taste of Arabia”.
W Emirates gdzie w klasie pierwszej Don Perignon leje się szerokim strumieniem do wytwornych kieliszków również znajdziemy arabską klasykę. Mezze, Samka Harra (okoń na sposób pikantny w sosie pomarańczowym), ale i sprawdzone danie znane szerszej publiczności jak kacza pierś. Na przystawkę możemy liczyć na Irański kawior pozyskiwany z Jesiotra żyjącego w morzu Kaspijskim. Warto dodać, że 57 gramów tego kawioru kosztuje blisko 1 300 złotych. Zasadniczo linie lotnicze stawiają na menu związane ze swoim pochodzeniem, lekko modyfikując je tylko ze względu na kraj przylotu.
Thai Airways na powitanie pasażera pierwszej klasy serwuje oczywiście lampkę Don Perignon, a jednym ze sztandarowych dań jest tradycyjny Tajski przysmak Chu Chee z krewetkami, w której oprócz krewetek znajdziemy także mleko kokosowe, sos rybny oraz bardzo aromatyczną limonkę kaffir. Na jeszcze więcej mogą liczyć pasażerowie odlatujący z Bangkoku. Za sprawą usługi “Chef on Call”, możemy zamówić homara, przegrzebki czy wołowinę Kobe.
W naszym rankingu znalazła się jedna linia europejska – Szwajcarski Swiss Air. Linia reklamująca swoje posiłki w pierwszej klasie jako równorzędne z daniami restauracyjnymi, korzysta z inspiracji kuchni Szwajcarskiej. Linia co 3 miesiące przebudowuje swoje menu, korzystając z wiedzy Siegfrieda Rossala, kreatora smaku kuchni Swiss. W ramach przystawek i dodatków obsługa serwuje lokalne Szwajcarskie wina oraz sery.