Kopenhaska restauracja Noma już po raz trzeci z rzędu została uznana za najlepszą restaurację na świecie na dorocznej liście brytyjskiego magazynu “Restaurant”.
Restaurację prowadzi 34-letni Rene Redzepi. W lokalu można spróbować wielu potraw z kuchni nordyckiej. W menu znajduje się m.in. wędzony szpik, wół piżmowy, suszone małże czy morskie wodorosty.
Redzepi za osobiste wyzwanie uważa odrodzenie nordyckiej sztuki kulinarnej z jej charakterystycznymi smakami. Inspiracji do przygotowywania potraw szuka na Islandii, Grenlandii i pozostałych krajach skandynawskich. Część składników jest bardzo kosztowna, ale są i takie, które można uznać za banalne i zapomniane w kuchni, jak np. zboża roślin i dzikie zioła.
Za specyficzną kuchnią oraz opinią najlepszej restauracji na świecie idą także ceny. Przekraczają średnio trzykrotnie ceny w innych duńskich lokalach. Jednak goście restauracji po królewskim posiłku zwykle określają cennik jako skromny.
Rezerwacje miejsc należy zaplanować z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Lokal znajduje się w odrestaurowanych magazynach dawnej floty handlowej Danii.
Ranking najlepszych restauracji na świecie:
1. Noma, Kopenhaga (Dania)
2. El Celler de Can Roca, Girona (Hiszpania)
3. Mugaritz, San Sebastian (Hiszpania)
4. D.O.M, Sao Paolo (Brazylia)
5. Osteria Francescana, Modena (Włochy)
6. Per Se, Nowy Jork (USA)
7. Alinea, Chicago (USA)
8. Arzak, San Sebastian (Hiszpania)
9. Dinner By Heston Blumenthal (Anglia)
10. Eleven Madison Park, Nowy Jork (USA)
Źródło: visitdenmark.pl